Soorten brandstoffen

Er zijn verschillende soorten brandstoffen. Er bestaan fossiele brandstoffen en er bestaan alternatieve brandstoffen, zoals kernenergie en "groene energie". Hieronder zie je een kort overzicht van de bekendste fossiele brandstoffen, met wat korte informatie over die brandstof.

 

 

 

 

Aardgas:

Aardgas ontstaat op plaatsen waar ooit veel planten groeiden, bijvoorbeeld moerassen. Van alle fossiele brandstoffen is aardgas relatief schoon: bij verbranding komt 30% minder CO2 vrij dan bij aardolie en 45% minder dan bij steenkool. Nederland heeft in Slochteren een van de grootste gasvoorraden ter wereld. Aardgas is in Nederland de meest gebuikte brandstof.

Aardolie:

Aardolie ontstaat uit resten van planten en dieren uit ondiepe zeeën. Aardolie is een natuurlijk product en wordt met boortorens uit de korst van de aarde geboord. Nederland kan voor ongeveer 8% voorzien in de eigen behoefte. Voor de rest zijn we afhankelijk van olieproducerende landen in het Midden-Oosten, waar zo'n 60% van de olievoorraden zich bevinden.

Steenkool:

Steenkool bestaat vooral uit oude resten van plantaardig materiaal, ontstaan in de loop van miljoenen jaren. Steenkool wordt gedolven uit kolenmijnen. In Nederland bevinden deze mijnen zich in Zuid-Limburg. In 1974 ging de laatste mijn dicht. De winning werd namelijk te duur en kon niet concurreren met aardgas uit Groningen. Tegenwoordig importeren we kolen uit onder andere Zuid-Afrika en Colombia.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb